הנגב שלנו: טיולים ואטרקציות

מלון שרמנ'ס שוכן בבקעת צין, נקודת התחלה מושלמת לאין סוף טיולים ואטרקציות. חלק מהמסלולים ניתן להתחיל רגלית או באופנים ישירות מהמלון ובנוסף עוד עשרות מסלולים חוויתים, רגלים או רכובים הנמצאים ממש בבמרחק כמה דקות נסיעה.
כל מה שנותר לכם זה לבחור את הטיול המתאים לכם, ממסלולי אקסטרים למטיבי לכת ועד טיול משפחתי המותאם לכל המשפחה.
בבית ספר שדה הצמוד למלון, מרכז מידע מקצועי אשר יסייע לכם בתכנון הטיול עצמאי לצד שלל טיולים ומסלולים היוצאים בהדרכת בית הספר.

הר צרור ונחל צרור

רמת קושי

בינוני

אורך המסלול

6 ק"מ

מפת סימון שבילים

15

מסלול מעגלי

כן

מידע כללי
צבע הסימון: כחול, שחור
עונה מומלצת: כל השנה, בימי הקיץ יש מעט צל במסלול.
נקודת התחלה: בקצה מנחת המטוסים בשדה צין, לשם ניתן להגיע גם עם רכב פרטי. כדי להגיע למקום נפנה מזרחה בשלט החום המציין “מצד צין” על כביש 40 לפני אבן דרך 131 בין קיבוץ שדה בוקר למדרשת בן גוריון, עם השביל המסומן שחור.
נקודת סיום: המסלול מעגלי, כך שמסתיים בנקודת ההתחלה. השביל מסתיים במפגש עם דרך מעלה צין המסומנת שחור, בה פונים ימינה כדי לעלות חזרה לרכב.

תאור המסלול
מסלול אטרקטיבי של חצי יום, המשלב בתוכו מגוון של צבעים, צמחים ונוף.
במנחת שדה בוקר מתפצל לכיוון צפון מזרח שביל כחול, עמו מתחיל המסלול. השביל מקיף את תחנת ההאכלה של הנשרים ומשם פונה דרומה לאוכף שיצר מחשוף קירטון לבן בוהק. מנקודה זו ניתן ללכת הלוך וחזור להר צרור לתצפית היקפית יפה על כל האזור, אליה עולה השביל המסומן ירוק. המשכו של המסלול באפיק נחל צרור בחזרה בשביל הכחול שלאורכו גבעות קירטון וגיר, גבים קטנים ומפל מרהיב שגובהו כ-30 מ’. המסלול יורד ממזרח למפל לאורך שבר הצין והמשכו בתוואי הנחל שבו צמחייה אופיינית לאזור, כולל עצי שיטה סלילנית. השביל מסתיים במפגש עם דרך מעלה צין המסומנת שחור, בה פונים ימינה כדי לעלות חזרה לרכב. מעלה צין הוא דרך המיועדת לרכבים ועוברת על תוואי קצא”א (קו-צינור-אילת-אשקלון) לכן לא ניתן לפספס אותו.

נחל קרקש

רמת קושי

קל

אורך המסלול

קילומטר וחצי

מפת סימון שבילים

15

מסלול מעגלי

אפשרי*

מידע כללי
צבע הסימון: ירוק + כחול
עונה מומלצת: כל השנה
נקודת התחלה: מדרשת שדה בוקר
נקודת סיום: חניון הסרפנטינות, מתחת מדרשת בן גוריון. מכביש 40 יש לפנות מזרחה לכיוון מדרשת בן גוריון. בכיכר הכניסה ליישוב פונים ימינה ויורדים עם הכביש עד תחתית הסרפנטינות (בסוף הירידה יש חניה לרכבים).

* אפשרות למסלול מעגלי: אפשר לחזור למדרשה ברגל דרך מעלה הגר העולה לצד הסרפנטינות.

תאור המסלול
המסלול קצר ויפהפה, מתאים לכול הגילאים.
יציאה מהמדרשה על כביש הגישה החוצה עד פניה שמאלה (עם שלט- סימון ירוק) לנחל קרקש. יורדים לתוך הנחל. ההליכה מתחילה בירידה תלולה במשטחי סלע חשופים, עד שמגיעים למפל צור קטן. אחרי המפל ההליכה מתונה יותר ולאורך הנחל נפגוש בשיחי קרקש גדולים וצמחייה מדברית נוספת. ההליכה בנחל נמשכת עד שנפגש בנחל חווארים בו פונים שמאלה (לכיוון מזרח) בסימון כחול עד שמגיעים לכביש. הכביש עולה שמאלה למדרשת בן גוריון או ימינה לעין עבדת. כדי לחזור למדרשה רגלית אפשר לעלות בסרפנטינות או ב"מעלה הגר" העולה משמאל לכביש ומסומן אדום.

העיר האבודה

רמת קושי

משפחות

אורך המסלול

כ-2 ק"מ

מפת סימון שבילים

15

מסלול מעגלי

לא מעגלי. דרושה הקפצת רכבים

מידע כללי
צבע הסימון: ירוק
עונה מומלצת: כל השנה
נקודת התחלה: מצפור חגי (מעט צפונית לצומת חלוקים)
נקודת סיום: חניון הרועה (מול קיבוץ שדה בוקר)

תאור המסלול
שביל ההולך על קו רכס הצופה לעבר שדה צין, שדה בוקר וחוד עקב באופק, בו ניתן לגלות סודות מן העבר. 
נוסעים מהמדרשה לכיוון צומת חלוקים ולאחר הפניה ימינה לבאר שבע ניתן לחנות במפרץ החניה שמימין לכביש, על מנת להגיע אל מצפור חגי יש לחצות הכביש.

המסלול מתחיל במצפור לזכרו של חגי אבריאל – ממקימי קיבוץ שדה בוקר. משם נרד לערוץ הנחל שנמצא מדרום למצפור, ערוץ הנחצה ע"י מספר טראסות – סכרים קטנים ששימשו ליצירת חלקות חקלאיות ושוחזרו לפני מספר שנים. בגדה הצפונית נוכל לראות שרידים ארכיאולוגים של מבנים מהתקופה המוסלמית הקדומה. נעלה לגדה הדרומית של הערוץ ונלך כקילומטר וחצי על רכס קטן. משמאלנו נוכל לראות את כביש 40, ומצד ימין נראה עוד ערוץ נחל עם מבנים, שחלקם חפורים וחלקם לא, גם הם מאותה תקופה. 

לצד השביל, ומעט מעל לכפר העתיק נפגוש שני מבנים מעניינים – הראשון הוא מקדש פגאני  (אלילי), והשני, במרחק לא רב ממנו ומאותה תקופה פחות או יותר,  הוא מסגד  פתוח, שניתן לזיהוי באמצעות ה"מחרב" – גומחה עגולה שפונה לכיוון דרום- מזרח, שם נמצאת מכה. בסביבות המסגד פזורות כתובות סלע בערבית קדומה. הצירוף של שני המבנים המנוגדים זה לזה מבחינה דתית אך מתוארכים לתקופה אחת מעורר שאלות רבות בקרב החוקרים לגבי זהות יושבי המקום. 

המסלול נגמר בירידה לחניון הרועה שנקרא ע"ש ברברה פרופר, גם היא ממקימי קיבוץ שדה בוקר. ברברה עסקה ברעיית העדרים של הקיבוץ ונרצחה ע"י בדואים בשנת 1952.

נחל חווארים

רמת קושי

קל

אורך המסלול

כ-3 ק"מ

מפת סימון שבילים

15

מסלול מעגלי

אפשרי חלקית*

מידע כללי
צבע הסימון: כחול
עונה מומלצת: כל השנה, בימי הקיץ יש מעט צל במסלול.
נקודת התחלה: ממגרש החניה בק"מ ה-128 בכביש 40, כ-5 דקות נסיעה דרומה ממדרשת בן גוריון ניתן לראות שלט חום בצד מזרח מהכביש.
נקודת סיום: חניון הסרפנטינות, מתחת מדרשת בן גוריון. מכביש 40 יש לפנות מזרחה לכיוון מדרשת בן גוריון. בכיכר הכניסה ליישוב פונים ימינה ויורדים עם הכביש עד תחתית הסרפנטינות (בסוף הירידה יש חניה לרכבים).

* אפשרות למסלול מעגלי: ישנה אפשרות לעשות חלק מהמסלול מעגלי. יוצאים מאותו מקום, לאחר מעבר בשער הצור (כ-200 מ' הליכה) מתפצל מהשביל הכחול שביל אדום שפונה דרומה, איתו ניתן לטייל במסלול מעגלי למעוניינים. השביל האדום מתחבר לשביל ירוק. יש לרדת בשביל הירוק עד חיבור עם השביל הכחול, בו עולים חזרה עד תחילת המסלול. כ-3 ק"מ הליכה.

תאור המסלול
מסלול משפחות מומלץ, ירידה נינוחה לאורכו של נחל שקירותיו הלבנים בוהקים לאורו של הירח המלא.
נחל חווארים מתחתר בהתחלה בסלעי צור וקירטון, ובהמשך בסלעי חוואר שנתנו לנחל את שמו. מיד בתחילת המסלול מצפון לשביל יש בור מים גדול שנחצב בתוך הסלע ושימש לאגירת מי הגשמים בתקופה הביזנטית (ניתן לרדת ל הבור במדרגות החצובות). מכאן כיוון המסלול הכללי הוא מזרחה במורד הנחל. לאחר מעבר בשער הצור מתפצל מהשביל הכחול שביל אדום שפונה דרומה, איתו ניתן לטייל במסלול מעגלי למעוניינים. מעל פיצול השבילים מתנשאת הגבעה הצהובה, נקודת תצפית מעולה על בקעת צין. השביל הכחול ממשיך מכאן באחד היובלים של נחל חווארים. במפגש עם ערוצו הראשי של הנחל מצטרף לשביל הכחול שביל המסומן ירוק. לאחר כחצי ק"מ השביל עולה מימין לערוץ כדי לעקוף קניון קטן שבו בחודשי החורף יש גב מים. המסלול מסתיים בחניון הסרפנטינות. המסלול כולו חשוף לשמש.

ניתן לטייל בלילות ירח מלא עקב החזר האור מהקרקע הבהירה שמצויה לאורך רוב המסלול.

עין עבדת

רמת קושי

קל

אורך המסלול

קילומטר וחצי

מפת סימון שבילים

15

מסלול מעגלי

אפשרי*

מידע כללי

צבע הסימון: כחול
עונה מומלצת: כל השנה
נקודת התחלה: : חניון עין עבדת תחתון. הגעה אל המקום- מכביש 40 פונים למדרשת בן גוריון ובכיכר הכניסה ליישוב פונים ימינה. עוברים את מבואת מצוק הצינים ויורדים בסרפנטינות עד חניון הכניסה לעין עבדת. 
נקודת סיום: חניון עין עבדת עליון. לשם ניתן להגיע מכביש 40, פניה לכיוון מזרח כ-8 ק"מ דרומית ממדרשת בן גוריון.

* אפשרות למסלול מעגלי: ניתן להיכנס לשמורה וללכת עד בריכת המעיין עין עבדת ובחזרה לכניסה לשמורה.

הכניסה לשמורה בתשלום לרשות הטבע והגנים.

תאור המסלול
טיול פשוט בקניון מרשים, מים יעלים והרבה ירוק- בשונה מהמדבר הפראי.
יוצאים מרחבת החניה והולכים בשביל המסודר לכיוון קניון עין עבדת. עוברים ליד עץ אלה אטלנטית גדול ומרשים וחוצים את פלגי המים עד לבריכת המעיין הגדולה, אליה אסור להיכנס מטעמי שמירת טבע. המסלול ממשיך בעלייה במדרגות החצובות בסלע מימין לבריכה (מערב) עד לראש המפל. חוצים את פלגי המים ועוברים את חורשת הצפצפות שם מתחילה העלייה האחרונה בשביל מדרגות חצוב המוביל למערת נזירים. המעלה מסתיים בעלייה בשני סולמות בגובה של כ-5 מטרים, שלאחריהם ממשיך השביל עד לחניון עין עבדת עליון. ניתן לרדת למצפור הצופה על הקניון.